Från min barndom kommer detta enkla recept på dajm.
Den kokas i tjockbottnad kastrull på ganska svag värme.
Hur länge den kokas beror på hur mjuk eller hård du vill ha, jag brukar koka tills smeten är “glansig” och sockret löst upp sig.
Gissningsvis ca 5 min (har inte klockat tiden..)
Måttangivelserna är bara 4 dubblade från ursprungsreceptet:)
Tips sikta i kakao och mjöl så blir det inga klumpar, jag brukar ha en stor finmaskad sil.
Ta fram en plåt och lägg i ett plåtpapper innan du börjar koka dajmen.

100g smör
8 msk sirap (brukar ha den ljusa)
2 dl socker
8 tsk kakao
8 tsk mjöl

Smält smöret och ha i sirapen. Ha låg värme! Häll i sockret. Sikta i mjöl och kakao.
Rör om hela tiden. Koka några minuter,
Häll upp smeten på bakplåtspapper och låt den svalna.
Klipp eller skär bitar när den svalnat och lägg på plåtpappers klädda tallrikar.
Ställ in i kylen.

Lycka till 🙂

 

Pin It on Pinterest