Att låta degen jäsa i långpannan gör att det blir extra enkelt att baka.
Detta bröd brukar vi göra men byter ofta ut mjölsorter, har vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
som bas och blandar i ex rågsikt (favoriten), grahamsmjöl, rågmjöl mm
Vi brukar även variera “grynen”, just nu är rågflingor favoriten men det är gott med havregryn, kli mm.
Oljan i receptet är också utbytbar, vi har oftast rapsolja eller olivolja.
Pensla med mjölk eller ägg, vi brukar pensla med mjölk.
Fantasin och vad som finns hemma avgör vad vi har i brödet 🙂
Perfekt att göra en långpanna och frysa i bitar.

50 g jäst
½ dl olja
6 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk socker
1 dl gryn
totalt ca 1,2 liter mjöl (blanda gärna i ca 1-2 dl av annan mjölsort)
mjölk (till pensling, går även att byta ut vattnet i degvätskan till mjölk)

Smula jästen i en degbunke, värm vatten och olja till fingervarmt, lös upp jästen i lite degspad,
häll på resten av degspadet, tillsätt salt och socker, tillsätt grynen, tillsätt mjölblandningen,
arbeta degen kraftigt. Degen bör vara ganska lös. Häll degen i långpanna antingen smord
eller med ett plåtpapper i botten. Platta ut med mjölad hand. Markera rutor och nagga degen.
Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 30-40 min.
Pensla med mjölk och strö över gryn (eller vallmofrön osv..).

Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter.

Lycka till!

 

Pin It on Pinterest