Ibland får vi bröd som Marias föräldrar bakat, det här är ett exempel på det 🙂

1/4 paket jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 dl havregryn
1 1/2 tsk salt
7 dl vetemjöl

Fyllning:
1/2 kruka färsk basilika
eller:
2 tsk torkad timjan
2 msk olivolja

Smula jästen i en bunke, ljumma vattnet till 37 grader, häll vattnet över jästen och rör tills det löst sig.

Tillsätt olivolja, havregryn, salt och vetemjölet, men spara ½dl till utbakningen. Arbeta ihop till en deg.
Strö över lite mjöl och täck med plast. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.

Fyllningen:
Mixa ihop basilikabladen med olivolja eller blanda timjan och olja. Tillsätt salt och pressad vitlök.

Utbakning:
Ta upp degen på mjölat bord. Kavla ut till en rektangel ca 30 x 40 cm. Pensla på örtoljan.
Vik degen dubbelt från långsidan.Skär i 12 remsor, vrid dem till spiraler och vik dem dubbelt.
Lägg dem på plåt gärna med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader, grädda i ca 12 – 15 min.

Lycka till!

 

Pin It on Pinterest