Hemgjord pizza, så här brukar vi göra den.
Vårt recept blir 4 ugnsplåtar pizza.
Om du vill göra ex 2 plåtar pizza ta hälften av receptet.
Vi gör alltid 4 st och fryser in i matlådor 🙂
Fyllning kan varieras, denna pizza har en köttfärssås (med röda bönor, vita bönor, majs, lök,
tacokrydda, fraiche med vitlöksmak, chilisås, aromat, svartpeppar, chilipulver.)
Mjölsorter och olja kan också bytas ut. Vi använder rapsolja men olivolja är också gott.
Att blanda i lite rågsikt gör degen ”segare och enklare” att jobba med men det går bra att ha ex grahamsmjöl,
rågmjöl, havregryn osv som ett litet tillskott i mjölblandningen.
Pizzadeg:
2 paket jäst (2 x 50g)
4 msk rapsolja
8 krm salt
ca 14 dl vetemjöl
ca 4 dl rågsikt
Smula jästen i degbunken. Värm vatten och olja till ca 37 grader. Rör ut jästen med vätskan.
Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Lägg på lite mjöl och täck degen med en handduk el liknande
(degen ska vara kvar i bunken). Jästid ca 1 timme, om den jäser dåligt går det bra att jäsa en längre tid.
Arbeta degen smidig och dela den i 4 delar. Kavla ut på bakplåtsklädda ugnsplåtar.
Vi brukar ha en disktrasa under plåten så ligger plåten still när du kavlar degen.
Ha på fyllningen, riven ost och pizzakrydda.
Grädda i 250 grader, ca 10 minuter.
Om du har varmluftsugn går det bra att grädda två plåtar samtidigt.
Gott att äta till: riven vitkål med ”dipp” Vi brukar blanda turkisk yoghurt med vitlöksdipp
Lycka till!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.