En krämig potatisgratäng som blir godast om den får “vila” efter ugnen..

potatis
lök (gul lök och/eller purjolök)
buljongtärningar
vatten
mjölk
riven ost
aromat
pizzakrydda
vitlökssalt
gräslök

ugn 225 grader

Koka ihop ca 5 dl vatten och 5 dl mjölk med 2 buljongtärningar (brukar ha den som är grönsaksbaserad)
smaksätt med ex aromat eller annan krydda
Riv/skiva den skalade potatisen
skiva lök
blanda potatis och lök
häll på buljongkoket, (om det är för lite buljong till potatismängden brukar jag slå på mjölk)
grädda i ca 30 – 40 min (potatisen ska ha lite färg)
lägg på osten och lite pizzakrydda, fortsätt grädda gratängen
ev kan det behövas ett plåtpapper som skydd så att den inte bränns
(om den inte är färdiggräddad och osten fått färg)

till serveringen är det gott med ex vitlökssalt och klippt färsk gräslök
går bra att frysa in färdiga portioner

Pin It on Pinterest