recept

egna och från kokböcker
blogg
Recepten på vår sida är
anpassade till Marias allergi.

Allergisk mot bla nötter,
en hel del frukter och grönsaker
samt skaldjur.

recept

Vi blandar egna och recept från
kokböcker i denna blogg.
I vårt vardagsliv är det mycket
planering även kring maten för att
hinna med alla sysslor på gården.
Vi gör ofta storkok och fryser in
färdiga matlådor. 

Smashad potatis

Detta är verkligen både smart, tidssparande...

vaktelägg

Vaktelägg, nyttiga och goda små ägg som är...

rabarberkladdkaka

Att göra något gott med rabarber är extra...

örtkringlor

Ibland får vi bröd som Marias föräldrar...

Matbröd i långpanna

Att låta degen jäsa i långpannan gör att...

pannkakor

Att göra tunnpannkakor och låta dem svalna...

chips

Nu har vi testat vår mandolin, det var...

lingondricka

Att plocka lingon och frysa in är toppen....

Pizza

Hemgjord pizza, så här brukar vi göra den....

koka saft

På vintern är det extragott att rensa i...
Smashad potatis

Smashad potatis

Detta är verkligen både smart, tidssparande och gott.. Koka potatisen dagen innan du ska smasha den så går det ännu snabbare. Mosa den kokta potatisen på en plåt med potatisstamp, gaffel el liknande. Pensla på olja, krydda med ex timjan och salt. Ha i ugnen i ca 225...

läs mer
vaktelägg

vaktelägg

Vaktelägg, nyttiga och goda små ägg som är otroligt dekorativa också.. Vi fick ett foto från Marias föräldrar på vad de gjort med de fina äggen. De använder vaktelägg i redningar, matlagning, bakning mm. Att göra köttbullar på kycklingfärs blev också mycket gott med...

läs mer
rabarberkladdkaka

rabarberkladdkaka

Att göra något gott med rabarber är extra gott på våren.. Denna kaka är riktigt god med vaniljsås eller glass. 150 g smör 2½ dl socker 1 msk vaniljsocker 2 dl vetemjöl 3 ägg, variera gärna med några vaktelägg (5 vaktelägg = 1 hönsägg) 1 krm salt några rabarber 1 tsk...

läs mer
örtkringlor

örtkringlor

Ibland får vi bröd som Marias föräldrar bakat, det här är ett exempel på det 🙂 1/4 paket jäst 3 dl vatten 2 msk olivolja 1 dl havregryn 1 1/2 tsk salt 7 dl vetemjöl Fyllning: 1/2 kruka färsk basilika eller: 2 tsk torkad timjan 2 msk olivolja Smula jästen i en bunke,...

läs mer
Matbröd i långpanna

Matbröd i långpanna

Att låta degen jäsa i långpannan gör att det blir extra enkelt att baka. Detta bröd brukar vi göra men byter ofta ut mjölsorter, har vetemjöl eller siktat dinkelmjöl som bas och blandar i ex rågsikt (favoriten), grahamsmjöl, rågmjöl mm Vi brukar även variera "grynen",...

läs mer
pannkakor

pannkakor

Att göra tunnpannkakor och låta dem svalna för att fylla dem med ex kvarg och sylt eller bär, skinka och grönsaker mm, köttfärsröra är supergott och enkelt. Perfekt utflyktsmat Det här receptet brukar vi använda: 4 ägg 5 dl mjölk 3 dl vetemjöl ½ - 1 dl gryn ex...

läs mer
chips

chips

Nu har vi testat vår mandolin, det var enkelt att göra egna chips 🙂 Detta recept har vi provat: ca 3 - 4 stora potatisar rapsolja kryddor tex salt, sour cream krydda, popcornskrydda eller nåt annat.. prova dig fram 🙂 sätt ugnen på 150 grader tvätta och ev skala...

läs mer
lingondricka

lingondricka

Att plocka lingon och frysa in är toppen. Här delar vi ett enkelt recept på lingondricka, jättegott att blanda med kolsyrat vatten. ca 2 liter frysta eller färska lingon 1 liter vatten 3-7 dl strösocker Koka upp lingon med 1 liter vatten, koka ca 5 - 8 minuter. Skumma...

läs mer
Pizza

Pizza

Hemgjord pizza, så här brukar vi göra den. Vårt recept blir 4 ugnsplåtar pizza. Om du vill göra ex 2 plåtar pizza ta hälften av receptet. Vi gör alltid 4 st och fryser in i matlådor 🙂 Fyllning kan varieras, denna pizza har en köttfärssås (med röda bönor, vita bönor,...

läs mer
koka saft

koka saft

På vintern är det extragott att rensa i frysen och göra något med frysta bär. Blanda gärna vinbär, hallon och blåbär mm 🙂 Vi har egentligen inget riktigt recept på hur vi kokar saft. Bara blanda frysta bär, hälla på lite vatten och koka i ca 10 min. (Har sett ett...

läs mer
Dajm ett enkelt recept

Dajm ett enkelt recept

Från min barndom kommer detta enkla recept på dajm. Den kokas i tjockbottnad kastrull på ganska svag värme. Hur länge den kokas beror på hur mjuk eller hård du vill ha, jag brukar koka tills smeten är "glansig" och sockret löst upp sig. Gissningsvis ca 5 min (har inte...

läs mer
Vaktelägg, dessa små magiska ägg..

Vaktelägg, dessa små magiska ägg..

Delikatessäggen från vaktlarna, vad kan man göra med dem? Vårt bästa tips om de inte ska kokas är att öppna dem med en speciell sax för vaktelägg: Mycket enkelt och smidigt. När vi kokar vaktelägg börjar vi med att koka upp vattnet, lägga i äggen när det kokar och...

läs mer

Ibland är det svårt att göra snabb
mat till 1 person..

Här samlar vi enkla recept till 1 person,

 

Skaka ihop en pannkaka

Ibland måste det gå snabbt att göra en...
Skaka ihop en pannkaka

Skaka ihop en pannkaka

Ibland måste det gå snabbt att göra en portion mat. Studentmat osv.. Denna pannkaka blir ett rejält mål, den blir lite tjockare än en vanlig tunnpannkaka. 1 ägg (2 ägg om du vill lyxa till den..) 1,25 dl mjölk 0,75 dl mjöl ca 0,25 dl gryn (havregryn eller vad du har...

läs mer

Pin It on Pinterest